De top 10 fouten van beginnende koks

Koken is een leerproces. Om goed te weten te koken moet je vaker recepten uitproberen, die in het begin niet altijd een succes zullen zijn. Maar desondanks moet je blijven proberen tot je het juiste resultaat heb bereikt. Om jouw daarbij een handje te geven zullen wij hier een overzicht geven van van de top tien fouten die nieuwe koks kunnen maken. Je kunt uit deze ervaringen leren om jouw keuken ervaring leuk te maken.

  • Leg niet de focus alleen op receptenboeken maar koop een basisboek: Het eerste waar men opzoek naar gaat voor het klaarmaken van en maaltijd is een kookboek. Hierin komen er veel recepten voor die je aardig helpen in de keuken. Over het algemeen staat in een kookboek eerst de ingrediënten opgesomd daarna wordt de bereidingswijze omschreven. Als je deze stappen goed opvolgt zal je een perfect resultaat halen uit het boek. Maar een basisboek leert je de basis vaardigheden die je in de keuken moet toepassen. Hier krijg je de gelegenheid om meer te experimenteren met gerechten. Van hieruit kun je veel meer dan bij het receptenboek waar de focus per recept op 1 gerecht is gelegd. 
  • Doe instant kook gerechten weg: Je kunt ervoor kiezen om binnen drie minuten het eten klaar te hebben, maar daarmee heb je geen volwaardig gerecht. Integendeel is het eten met chemische stoffen en ongezonde vetten. Wij gaan gedag zeggen aan instant producten, we kiezen voor gezonder eten. Dit moet liever uit de keuken gehaald worden om te voorkomen dat je niet in de verleiding raakt. 
  • Blindelings recepten overnemen: Probeer de smaken van individuele ingrediënten te herkennen. Als je een recept haalt uit een kookboek probeer het waarom van het gebruik te weten. Neem geen recepten klakkeloos over zonder het waarom van te weten. Als je dit toepast zul je veel meer kunnen experimenteren in de keuken. En steeds meer uit de keuken halen. 
  • Een slordige keuken: Houdt de keuken netjes. Als je keuken niet netjes is heb je geen overzicht van wat gedaan moet worden of waar de spullen die nodig zijn liggen. Daarnaast zal je mensen die van plan zijn jouw eten te proeven afstoten. Zorg dat alle afval onmiddellijk na gebruik in de ton wordt weggedaan. Ook etensresten moeten optijd worden weggegooid. Etensresten kunnen verspreiding van bacteriën ontwikkelen met als gevolg dat we ziek worden. 
  • Klaargemaakte specerijen uit de natuur: Kook zo min mogelijk met specerijen die chemisch zijn verwerkt. Houdt het zo dichtbij mogelijk bij de natuur. Behalve dat chemisch verwerkte producten niet goed zijn voor de gezondheid hebben ze veel minder kracht dan natuurlijke ingrediënten. Investeer in keukenmateriaal zoals chopper, blender, rijstkookers en andere keukentools. Zo kun je het best jouw mix van ingrediënten maken met een chopper. En kun je met gemak werken in de keuken. 
  • Bezuinigen op voedsel: Soms moet je niet alleen naar de prijs kijken om te beoordelen als dit goed is. Maar er zijn wel ingrediënten die lekkerder en gezonder zijn en waaraan er meer tijd aan is besteed. Olijf olie is daar een voorbeeld van. De prijs van olijfolie is in vergelijking met zonnebloem olie veel duurder. Olijfolie is ook gezonder. Ook de hoeveelheid kan een rol spelen. Producten die in kleinere hoeveelheden worden verkocht zijn vaak ook duurder, omdat er meer aandacht aan is besteed. Let dan niet alleen naar het geld, maar kijk ook naar de kwaliteit van het product alvorens je die aankoop. 
  • Bang zijn om vaker te willen koken: De vrees om te koken ga je moeten overwinnen wil je dat je een betere kok wordt. Als je wil gaan perfectioneren met je durfden!. Niet bang zijn om fouten te maken, maar gewoon doen. Hoe vaker je kookt, hoe beter je in wordt. Vooral als je vanuit de basis porties klaarmaakt, zul je na een tijdje merken dat je een professional zal worden. 
  • Niet willen koken voor andere mensen: Sta open voor kritiek. Zo alleen leer je. Maak eten klaar en laat anderen het proeven. Vraag daarbij eerlijke feedback en controleer deze met de gezichtsuitdrukkingen. Laat meerdere mensen proeven. Hoe vaker je kookt en feedback verwerkt hoe beter je zal worden. 
  • Geen overzicht: Houdt een notitieboek voor je kookkunst bij. Noteer daarin wat je klaarmaakt en verwerkt de feedback die je krijgt in. Zo krijg je een overzicht van wat je allemaal heb gemaakt, waar je goed in bent en wat je moet gaan corrigeren of gaan perfectioneren. 
  • Weglopen tijdens het koken: Als beginnende kok weet je niet wat hoeveel tijd zal nemen. Dus als jouw eten onder vuur is moet je het liefst blijven in de keuken. In de tijd dat het vlees aan het koken is ben je het afval aan het opruimen. Behalve als een beginnende kok moet je altijd in de keuken blijven tijdens het koken.
  • Bonustip #1: zorg dat je niet te lang de hete kraan aan laat staan. Hiermee verspil je als het ware de houdbaarheid van de CV ketel en dien je hem sneller te vervangen
  • Bonustip #2: klik hierzorg dat de temperatuur in de keuken goed is. Anders bederft het eten! Meer weten over een slimme thermostaat, .

Als je deze fouten zoveel mogelijk probeert te vermijden , dan zal je gegarandeerd een geweldige kok worden. Succes ermee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*