Food fotografie; hoe pak je dat aan?

Er zijn verschillende manieren waarop je alledaagse objecten en gebeurtenissen kunt fotograferen en heeft het bijna altijd te maken met het vastleggen van bijzondere momenten, maar ook het leggen van nadruk op een bepaalde doelgroep. Zo zijn er fotografen die zich concentreren op het fotograferen van alles wat te maken heeft met voeding. Dat is een heel ruim aandachtsveld en zijn er er tal van aspecten waar je rekening mee zal moeten houden. Bij food fotografie dienen de foto’s namelijk het gevoel te geven dat de voeding daadwerkelijk voor de neus van de persoon staat die de foto aan het bezichtigen is.

Wat is food fotografie dan precies?

Bij deze vorm van fotografie wordt de nadruk gelegd op niet alleen het gerecht of gerechten zelf, maar ook om de hele sfeer eromheen. Een eenvoudige salade met een glaasje wijn erbij, maar geserveerd in een leuke omgeving met een prettige sfeer eromheen zal het gewenste effect wel bereikt worden met een haarscherpe foto die vanuit de juist gekozen hoek ook de omgeving zal weergeven. Niet alleen focussen op de inhoud van het bord dus, maar alles eromheen.

Dit betekent dat je als food fotograaf meer ervaring zal moeten hebben dan alleen kiekjes te schieten van het eten alleen. Ook een grote mate van inzicht voor het kunnen combineren van alledaagse  situaties met de verschillende gerechten zal een vereiste zijn.  Niet een ieder heeft namelijk een terras met een mooi uitzicht op de zee en zal je het als fotograaf wel vaker met minder moeten doen.

Om zo een prachtig opgezette tafel met bijhorende omgeving op de juiste manier te fotograferen zal je zeker ook de beschikking moeten hebben over de juiste lenzen. Omdat die vrij prijzig zijn is het beter om voor het juiste lens advies je in te lezen.

Je zult ook aan jouw bekendheid moeten werken

Ook bij food fotografie is er, net als elke andere vorm van fotografie, sprake van concurrentie en zal je die aan moeten kunnen. Probeer daarom zoveel als mogelijk bekendheid aan niet alleen jezelf, maar zeker ook dat van jouw werk te geven. Een mooi verhaaltje over de start van jouw carrière samen met een paar (unieke!) foto’s zullen wel de aandacht beginnen te trekken en is het ook beter om zoveel als mogelijk actief te zijn op sociale media zoals Facebook en Twitter. Neem de tijd om steeds met aparte foto’s te komen om zo de aandacht te kunnen trekken. Omdat food fotografie ook een ruim speelveld kent, is het, vooral als beginner, goed om die enigszins af te bakenen.  Zo komt jouw werk beter tot uiting en kan je geleidelijk aan jouw werkgebied uitbreiden.

Bij de juiste aanpak van food fotografie dien je dus meer dan alleen kennis te hebben van het fotograferen zelf. Zo komen organisatorische skills er zeker ook bij kijken en zal je een passende marketingsstrategie moeten toepassen om meer bekendheid te verwerven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*