De basis gereedschappen die je nodig hebt in de keuken

De keuken kan worden gezien als een heuse werkplaats waar er met gebruikmaking van het juiste keukengereedschap de heerlijkste maaltijden tevoorschijn kunnen worden getoverd. Er is echter een haast eindeloze collectie aan keukengereedschap waar je uit kunt kiezen, maar zijn er een aantal die absoluut niet mogen ontbreken. Hiermee kan een ieder, ervaren of niet, wel iets goeds op tafel weten te presenteren. Goed gereedschap is immers het halve werk en geldt deze regel zeker ook voor de keuken.

Keukenbestek moet er voldoende zijn

Een geschikte lepel of een scherp mes vallen allen onder het keukenbestek en zijn deze de eerste “gereedschappen” waar je op naar zoek zult gaan in de keuken. Er zijn verschillende soorten keukenbestek te vinden die allemaal ontworpen zijn voor specifieke doeleinden. Zo zijn er speciale messen voor het snijden van brood, ont benen van vlees of het snijden van groenten. Zorg er dus voor dat ze niet ontbreken en zijn er complete messensetjes te verkrijgen die de diverse soorten messen bevatten. Ook voor lepels en overige speciale besteksoorten zoals prikkers of grijpers zijn er complete keukensetjes te verkrijgen.

Potten en pannen!

Geen keuken natuurlijk zonder de bijhorende potten en pannen. Ook deze zijn er in allerlei soorten en grootten te verkrijgen, maar zal je uiteraard wel even moeten kijken naar de gerechten die je allemaal wil voorbereiden. Een grote pot waarin je wel 5 liter soep kunt voorbereiden zal niet een ieder nodig hebben (neemt ook veel ruimte in de kast in), maar een wok- of koekenpan zeker wel.

Een stevige kapplank en opbergbakjes mogen niet ontbreken

In elke keuken zal er zeker ook nog het nodige snij- en kapwerk moeten worden verricht en is een geschikte kapplank daarvoor zeker wel vereist. Uiteraard zullen voor groenten en vlees aparte planken moeten worden gebruikt en is het altijd goed om er altijd een extra plank op na te houden.

Na het prepareren en koken van een maaltijd zit je haast altijd met etensresten die je liever niet in de ton gooit, maar gewoon bewaart in de koelkast of vriezer. Hou daarom in de keuken altijd een ruime collectie opbergbakjes op na die met een deksel goed af te sluiten zijn. Niet alleen etensresten kunnen worden opgeslagen, maar ook vele ingrediënten kunnen vooraf worden klaargezet en in de bakjes worden opgeborgen.

Een mixer is zeker wel op zijn plaats

Alle bovengenoemde basis gereedschappen die je nodig zult hebben in de keuken zijn niet elektrisch aangedreven en vragen ze daarom ook nauwelijks onderhoudt. Wel altijd goed wassen en je kunt ze weer opbergen. Eén elektrisch aangedreven gereedschap dat zeker niet mag ontbreken in de keuken is de handmixer. Dit eenvoudig apparaat verricht wonderen en kan het voor verschillende doeleinden worden gebruikt, van het mixen van deeg tot het klutsen van eieren. Ook een staande (tafel) mixer kan worden gebruikt, maar zijn die wel wat prijziger dan een eenvoudige handmixer en nemen ze ook meer ruimte in. De handmixer berg je echter gewoon op in een keukenlade en hou je zo meer ruimte over in de keuken.

Een keuken hoeft dus niet overladen te zijn met allerlei (dure) keukengereedschap, maar kan je al met de hierboven genoemde keukenattributen al een heel eind op weg. Kijk altijd eerst goed naar wat de behoefte is aan extra keukengereedschap en ligt het niet in de bedoeling dat een dure aankoop nauwelijks gebruikt gaat worden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*